Alexandru Ioniţă, o poveste de succes

alte fotografii:

Ultimul puşti teribil al Giuleştiului a fost la un pas să se lase de fotbal în urmă cu aproape doi ani, însă la vară va  pleca în Bundesliga, la FC Koln

Viscofil, Sfîntul Pantelimon, Rapid II, Rocar, Rapid, FC Koln. Acesta e traseul urmat de Alexandru Ioniţă (21 de ani) în cariera sa. Fiul lui Toader Ioniţă, fundaş central în anii 80 la Electromagnetica, lui Alex i-a placut sportul de mic şi primii paşi în fotbal i-a facut la Viscofil, la doar 10 ani.

După ce şi-a terminat şcoala generală în comuna Popeşti Leordeni, acolo unde locuieşte şi acum cu familia sa, Ioniţă s-a înscris în 2005 la Liceul Sfîntul Pantelimon, unde a avut norocul de a intra pe mîna profesorului Bogdan Dorobanţu. Acesta povesteşte: "A învăţat la noi şi a jucat şi-n echipa de fotbal a şcolii. Îl ştiam foarte bine pe Gabi Raduţă, antrenorul lui Rapid II de la vremea aceea, şi în 2006 i l-am recomandat pe Ioniţă. A venit, l-a urmărit şi pînă la urmă a decis să-l ia".

A costat 67 de milioane de lei vechi şi 10 mingi
Cum a izbutit asta? Explică Gabi Raduţă: "Prima dată l-am văzut într-o partidă cu Chimistul. M-au impresionat imediat calităţile sale native de vîrf şi modul în care ataca poarta. Lovea mingea la fel de bine şi cu stîngul, şi cu dreptul. O săptămînă am stat pe capul celor de la Pantelimon ca să-l iau de acolo. L-am spus că Rapid nu are bani de dat pe juniori şi să nu ceară prea mult. În cele din urmă ne-am înţeles la 67 de milioane de lei vechi şi 10 mingi. Preşedintele Dinu Gheorghe mi-a dat banii, dar mingile le-am cumpărat din buzunarul meu".

A vrut să se lase de fotbal la 19 ani
Cîteva luni mai tîrziu, o dată cu plecarea lui Dinu "Vamă" din Giuleşti, Răduţă a fost dat afară de Grigore Sichitiu, însă antrenorul va mai avea un rol important în cariera lui Alex. Nefolosit la Rapid II, atacantul a fost împrumutat în vara lui 2007 la Rocar, în Liga a III-a, unde a lucrat cu Robert Niţă. La finalul sezonului a trecut prin cea mai grea perioadă a carierei sale. Împrumutul la Rocar îi expirase, la Rapid nu mai era dorit şi nu reuşea să-şi găsească echipă. "Era terminat, mă suna întruna şi mă ruga să-l anunţ şi pe el dacă ştiu pe cineva care caută un vîrf. Era dispus să se ducă şi în probe. Începuse deja sezonul şi el se pregătea de unul singur", a explicat Robert Niţă.

L-a vrut Steaua
Aflînd că fotbalistul nu are echipă, Leo Strizu a încercat să-l ademenească în Ghencea, însă cel care a făcut ca Alex să rămînă la Rapid a fost acelaşi Gabi Răduţă, cel care îl şi cumpărase de la Sfîntul Pantelimon. "Strizu m-a sunat să se intereseze de Ioniţă. Ştia că lucrasem cu el la Rapid. Atunci i-am sunat pe Zotta şi pe Costache şi le-am spus să facă ceva să-l readucă în Giuleşti! Băiatul ar fi plecat pentru că era dezamăgit de modul în care fusese tratat. Aşa a revenit la Rapid", a povestit Răduţă.

A marcat 14 goluri într-un tur pentru echipa a doua
A revenit la Rapid II, unde a profitat de şansa oferită. Cu cele 14 goluri marcate în turul sezonului 2008-2009 a reuşit să-l impresioneze pe Jose Peseiro, antrenorul de atunci al Rapidului, care l-a chemat să se pregăteasca alături de prima echipă. Adebutat în prima ligă în finalul campionatului, într-o partidă cu FC Vaslui, iar sezonul acesta, presat de lipsa banilor pentru alte achiziţii, Hizo l-a titularizat. Ioniţă nu a dezamăgit, fiind MVP-ul sezonului de toamnă cu 6 goluri şi 5 pase decisive.

I-a adus lui Copos 1,5 milioane de euro
Cu ajutorul impresarului său, Traian Gherghişan, Ioniţă a intrat în atenţia lui FC Koln. Nemţii l-au monitorizat tot turul, iar în iarnă au demarat negocierile. Pentru a-şi asigura serviciile tînărului atacant, germanii au plătit pe el 1,5 milioane de euro, astfel că din vară, Alex va pleca să joace în Bundesliga. Suma de transfer ar putea ajunge la 2,5 milioane, dacă Ioniţă va confirma la primul său sezon în Germania. Salariul său încă e de 2.000 de euro pe lună, însă peste trei luni va cîştiga 250.000 de euro pe an!

A jucat în Cupa Liceelor
Aşa cum Nicolae Grigore, Sorin Paraschiv, George Ogăraru şi Radu Ştefan au jucat pe parchetul Sălii Polivalente în cadrul Cupei Liceelor, şi Alex Ioniţă a vrăjit publicul în meciurile pe care echipa liceului său, Sf. Pantelimon, le-a jucat în 2007. "A fost în echipa noastră în 2007, atunci cînd am fost eliminaţi în grupele de patru echipe ale competiţiei. Am terminat pe doi, n-a fost să fie. Alex a fermecat pe toată lumea atunci şi cred că dacă jucam pînă în finală, putea să cîştige premiul de cel mai bun jucător al competiţiei", a spus Bogdan Dorobanţu, profesorul său de sport de la liceul Sfîntul Pantilimon.

 Maxi-taxi, metrou, troleu sau Herea
Ioniţă e stingher în parcarea de la ProRapid, unde colegii săi îşi etalează limuzinele de zeci de mii de euro. El încă locuieşte cu părinţii în afara Bucureştiului, în comuna Popeşti Leordeni, iar drumul pînă la Pro Rapid poate dura chiar şi două ore. "Iau un maxi-taxi pînă la Piaţa Sudului, apoi metroul. Schimb la Victoriei şi la Gara de Nord, iar de la Piaţa 1 Mai iau troleibuzul pînă la Laromet. Fac demult drumul ăsta şi m-am obişnuit. Herea mă mai ia cu maşina de fiecare dată cînd poate, mai ales cînd ne întoarcem tîrziu din deplasări. E un coleg extraordinar!".

"Meciurile jucate la Rapid II în Liga a III-a m-au călit. Am dat acolo peste nişte jucători foarte duri şi de atunci nu-mi e frică de nici un fundaş. Fotbalul e şansa mea şi vreau să profit de ea. Şcoala am abandonat-o în clasa a 11-a pentru că nu le puteam face pe amîndouă. Sper să o termin cîndva"
ALEXANDRU IONIŢĂ, atacant Rapid

"Ioniţă a avut evoluţii foarte bune la tineret şi la Rapid, merită aprecierea noastră. Rămîne în atenţia mea pentru că este un jucător valoros"
RAZVAN LUCESCU, selecţioner România

"Sînt mîndru că nu este un tip conflictual şi nici unul căruia să-i placă să iasă prin cluburi şi să-şi piardă nopţile. E un tip modest, cu bun-simţ şi are numai de cîştigat! Ştie că încă nu e fotbalist şi că mai are mult de tras"
BOGDAN DOROBANŢU, fostul profesor de la Liceul Sfîntul Pantelimon

"Viteza lui, modul în care loveşte mingea cu ambele picioare şi capacitatea sa de efort mă fac să cred că în curînd îl vom vedea pe Ioniţă la naţionala mare"
ROBERT NIŢĂ, fost antrenor Rocar

"Alex e un băiat extraordinar, foarte cuminte, care îşi vede de treaba lui. Transferul la Koln nu l-a schimbat deloc. A rămas acelaşi copil pe care îl ştiam. Cînd intra pe teren, dădea totul. Sînt sigur că va ajunge să joace la o echipă şi mai mare decît FC Koln"
NICOLAE MANEA, antrenor Rapid

"Îl ştiu pe Ioniţă de acum trei ani. Eu am lucrat cu el şi ştiu că este un copil foarte educat, asta stînd la baza evoluţiilor sale. Este talentat şi, nu în ultimul rînd, este un copil căruia îi place să joace, evoluează cu zîmbetul pe buze. Tot ce reprezintă Ioniţă pentru Rapid şi ce va reprezenta pentru fotbalul românesc i se datorează numai lui"
CIPRIAN PANAIT, antrenor secund Rapid

"Alex este un jucător în care am avut mare încredere şi mă bucur că a reuşit. Trebuie să fie serios în continuare şi i-am spus şi lui, pentru că am stat foarte mult de vorbă cu el. După ce am plecat mi-a promis că nu o să-şi schimbe niciodată caracterul"
VIOREL HIZO, fost antrenor Rapid

 
Data naşterii: 05.08.1989
Debut în Liga I: 30.05.2009, FC Vaslui - Rapid 1-0
A jucat la: Rapid II (2006-2007), Rocar (2007-2008), Rapid (2008-prezent)
Meciuri/goluri în Liga I: 19 / 7
Debut la echipa naţională: -
Meciuri/goluri la echipa naţională: -

A fost marcatorul numărul 1 al campionatului 2008-2009. Ştim...
» continuare

1739 voturi

Marius Niculae, căpitan şi emblemă a clubului Dinamo, are...
» continuare

1253 voturi

Viscofil, Sfîntul Pantelimon, Rapid II, Rocar, Rapid, FC...
» continuare

1456 voturi

La 16.09.2012 17:07:07, zPMWYjofl a spus:

I can arleday tell that's gonna be super helpful.

La 28.04.2010 22:15:51, marius a spus:

la 18 ani Mutu avea 30 de goluri marcate, nu 5! si avea tupeu si tragea echipa dupa el. daca s-a ajuns ca un jucator cu 5 goluri marcate sa fie considerat un erou, o legenda, inseamna ca ne-am pierdut mintile cu totii

La 28.04.2010 18:55:41, jack a spus:

nu stiu ce cauta gigel bucur p`aici ...la cei 30 de ani ..sper sa castige ionita

La 28.04.2010 12:54:41, mariuszica a spus:

@maximus...este vorba de legendele de maine, si el are potential sa devina legenda...jucatori ca lobont, contra, m. niculae nu au ce vauta aici pentru ca ei deja si-au aratat potentialul, intre cei trei de departe este cel mai bun...si o spune un suporter al craiovei

La 27.04.2010 23:57:45, Gogus a spus:

BRAVO IONITA, BAFTA! Astfel de jucatori trebuie caliti imediat, nu lasati in liga mafiota a lui Dragomir, plina de valize si brichete. Acum o sa moara mafia Becali ca nu la lansat ei. Fam. Becali sa se spele pe cap cu Mutu si cu toate fitzele steliste si dinamoviste ... ca la NATIONALA nu au facut nimic, inca a vrut sa fure TOATA GLORIA pentru el (Mutu) de a rata contra ITALIEI la PK (penalty), penaltiul facut de RAPIDISTUL DANIEL NICULAE de la AUXERE.

La 27.04.2010 22:35:02, wasabi a spus:

Si de ce nu s`a lasat?! oricum o sa se lase dupa ce o sa joace la aia in afara.

La 27.04.2010 21:02:08, maximus a spus:

nu mi se pare ca merita sa fie propous ca sa fie atacant de legenda trebuie sa confirme in primul rand. abia a adunat un sezon in liga 1 ceea ce este foarte putin...nu mai zic ca are si cam putine goluri pentru un atacant

La 27.04.2010 19:27:14, florin a spus:

chiar daca sunt stelist infocat recunosc ca ionita e un jucator de mare perspectiva si sper sa faca treaba la koln si sa fie serios ca talent are

La 27.04.2010 16:54:44, sud a spus:

gigele daca nu stii macar taci..bafta ioane sa joci in continuare,sa te pregatesti si sa iti vezi de treaba ta ca Dumnezeu te`a ajutat pana acum,nu ai avut nici accidentari..bafta multa

La 27.04.2010 16:38:03, gigel a spus:

mai du-va ba, in p.mea, ca sunteti batuti in cap rau de tot. mai e vreun fotbalist despre care sa nu fi scris ca a vrut sa se lase de fotbal? repetentzilor

La 27.04.2010 16:28:23, s1mon a spus:

Alex ionita ...

La 27.04.2010 16:01:44, Cornel a spus:

De departe cel mai valoros rapidist din ultimii ani si , sunt sigur un nume care va deveni legenda in Giulesti . Respect Alex si cand vei ajunge mare sa porti pe sub tricoul echipei tale si un mesaj pt echipa care te-a lansat RAPID !

La 27.04.2010 15:03:14, pancone51 a spus:

nu este mult de scris ALEX. IONITA multa bafta pe viitor

La 26.04.2010 22:41:33, mariuszica a spus:

are f mult talent acest baiat...dar sper sa nu o ia pe urmele lui alibec si daminuta ca o sa moara speranta ca multi altii, bafta in continuare si sa fie serios ca poate sa ajunga mare

La 24.04.2010 10:10:35, juvete a spus:

ionita e atacantul; de gura portii pe care nu l-am mai avut de mult la nationala. are forta, viteza, tehnica, iar acum ca va da piept cu fotbalul mare se va cali in luptele cu darjii fundasi germani.

La 23.04.2010 03:05:30, maryus23 a spus:

Alex e un un jucator valoros ,cu multe calitati ,un varf foarte bun ,si e si un baiat de nota 10 ,foarte prietenos.o sa ajunga un jucator important pt echipa nationala.

La 20.04.2010 15:46:38, gabi a spus:

e un jucator care cred ca va ajunge foarte mare. Are doar 20 de ani, si deja e o mare senzatie. Chiar merita voturile noastre:)E adevarata legenda de maine:)

VORBA TA:

capcha

Cîţi dintre noi am aplaudat o legendă? Şi cînd a fost ultima oară cînd ne-am bucurat de fotbal? De fotbalul care te face să ...

Silviu Lung

4 decembrie 1982. România juca la Florenţa cu campioana... » continuare

Ştefan Iovan

Atunci, în 1981, spectatorii s-au uitat lung la noul... » continuare

Adrian Bumbescu

Cînd zici Bumbescu te poţi păcăli şi să te... » continuare

Miodrag Belodedici

Memoria feminină. Faze, aşezări, cine a dat pasa, cine... » continuare

Nicolae Ungureanu

15 septembrie 1982. Craiova. Stadionul Central. 50.000 de... » continuare

Ionel Augustin

Augustin nu trebuie confundat cu sfîntul cu acelaşi... » continuare

Tudorel Stoica

O informaţie culeasă de pe net, deci nu foarte sigură.... » continuare

Aurică Beldeanu

Vulpea, da, Vulpea. Nici nu se putea o poreclă mai... » continuare

Sorin Cârţu

"Dacă ar fi să iau de la capăt, aş merge pe acelaşi... » continuare

Rodion Cămătaru

Fostul mare internaţional Rodion Cămătaru a povestit... » continuare

Costel Orac

O fază aparte undeva, în toamna lui 1981. La început,... » continuare

paykasa - denizli kiralik apart - istanbul vidanjor firmalari