Provincialul filantrop

alte fotografii:

Oltean cu gleznă fină şi suflet de aur, Andrei Prepeliţă nu se dă în vînt după cluburile de noapte şi n-are nici bombă sexy! Preferă actele de caritate. Puştiului Prepeliţă nu i-au plăcut niciodată jucăriile. Le respingea de fiecare dată fără să stea pe gînduri. Avea însă o mare pasiune: fotbalul. "Virusul" s-a transmis ereditar. Tatăl său, Constantin Prepeliţă, era antrenor al juniorilor de la CSŞ Slobozia.

A dormit încălţat
Slatina, 7 decembrie 1990, aproape de miezul nopţii. Andrei primeşte o cutie mare din partea tatălui. O desface şi caută să desluşească ce se află înăuntru. Îi sare în ochi mingea de fotbal. Tresare, dar continuă să cerceteze. Scoate apoi un tricou de fotbal, pe spatele căruia este inscripţionat numărul 10. Îl îmbracă pe loc, după care mai aruncă un ochi în cutie. Ridică o pereche de ghetuţe de fotbal şi sare brusc în braţele părintelui: "Mulţumesc, tati!". Urma a cincea aniversare a micuţului Prepeliţă. În acea noapte rece de decembrie, Andrei a dormit încălţat cu ghetele de fotbal, cu tricoul pe post de pijama şi cu mingea în braţe.

La scurt timp, de mînă cu tatăl său, a păşit pe terenul Clubului din Slobozia. Opt ani a  stat sub aripa părintelui. Apoi, fiind prezent la o selecţie pentru lotul naţional, l-a întîlnit pe Viorel Moiceanu, tehnicianul juniorilor republicani de la FC Argeş. Viitorul său începea să prindă contur. Dialogul dintre cei doi a fost scurt: "Puştiule, te iau la Piteşti să te vadă şi Dobrin". Cu acceptul tatălui său, Andrei l-a însoţit pe Moiceanu în Trivale.

Dobrin: "Tu eşti născut să fii decar"
A urmat întîlnirea cu Gîscanul, pe vremea aceea director tehnic la FC Argeş, club angrenat atunci în Cupa UEFA. "Hai, copile, să vad de ce eşti în stare!", i-a spus Dobrin lui Prepeliţă în timp ce-i arunca mingea. După cîteva jonglerii, Andrei a intrat la joc, alături de restul echipei. Stăpîn pe sine, micuţul oltean i-a lăsat mască pe cei din staff-ul tehnic. La final, Dobrin l-a tras deoparte: "Andrei, tu eşti născut să porţi tricoul cu numărul 10. Mi-a plăcut ce am vazut, eşti foarte matur pentru vîrsta ta. Ai multe calităţi, ţine-o tot aşa şi vei ajunge mare!".

"Nu mă interesează nici Steaua, nici Dinamo"
A rămas la Piteşti vreme de cinci sezoane, alături de jucători precum Nicolae Dică, Dani Coman sau Cristi Tănase. La doar 21 de ani era deja căpitanul echipei din Trivale. Steaua şI Dinamo au început să-i facă pressing, însă Prepeliţă nu s-a lăsat luat de val. A ignorat mirajul Capitalei explicînd simplu: "Mă simt excelent la Piteşti". Născut în Slatina, Andrei n-a stat însă mult pe gînduri cînd a aflat că este dorit de Craiova. În 2007 a părăsit echipa din Trivale pentru a îmbrăca tricoul Ştiinţei. Patronul Universităţii, Adrian Mititelu, jubila la acea vreme: "Am făcut o achiziţie trăsnet!". Arţăgos pe teren şi lider în vestiar, Prepeliţă a primit la finalul lui 2009 banderola Ştiinţei. Deloc superficial, mijlocaşul oltean şi-a dezvăluit recent şi latura filantropică.

A ajuns la urechile sale cazul unei fetiţe de şase ani, ce suferă de o boală incurabilă şi a strigat imediat adunarea în vestiar. Căpitanul Universităţii şi-a convins rapid colegii să contribuie cu o sumă de bani pentru a veni în sprijinul micuţei. Apelul a prins imediat contur, iar iniţiativa sa a fost apreciată atît de părinţii fetiţei, cît şi de şefii Ştiinţei. Nu a fost singurul caz care l-a mişcat pe Prepeliţă. Coordonatorul de joc al Craiovei face acte de caritate ori de cîte ori are ocazia. Cît despre fotbal, rămîne consecvent: nu vrea sa audă de granzii din Capitală, iar fanii olteni sînt la picioarele lui.


Data naşterii: 08.12.1985
Debut în Liga I: 07.05.2003, Gloria Bistriţa - FC Argeş 1-0
A jucat la: FC Argeş (2002-2007), U Craiova (2007-prezent)
Meciuri/goluri în Liga I: 194 / 16
Debut la echipa naţională: -
Meciuri/goluri la echipa naţională: -

Are doar 1,74 metri înălţime şi 64 de kilograme, însă...
» continuare

544 voturi

Mijlocaşului clujean i-au fost suficiente cîteva meciuri la...
» continuare

635 voturi

Oltean cu gleznă fină şi suflet de aur, Andrei Prepeliţă...
» continuare

3806 voturi

La 16.04.2010 18:59:17, lory a spus:

Bv Prepe!

La 16.04.2010 13:15:51, O iubire alb-albastra a spus:

Se observa fara prea multe eforturi ca Prepelita este un baiat deosebit , cu talent si foarte muncitor.Nu multi fotbalisti se gandesc si la viitorul altor oameni asa cum face acest erou al Craiovei si nu zic asta din postura de fac al Stiintei ,incerc sa gandesc din afara.BRAVO PREPELITA!!!El este cu adevarat un viitor talent si cu aceasta ocazie poate o sa fie luat in vizoriu si de Razvan Lucescu, pt nationala.Fortza Stiinta!!!Votati Prepelita ca merita!!!!

1 2 3

VORBA TA:

capcha

Cîţi dintre noi am aplaudat o legendă? Şi cînd a fost ultima oară cînd ne-am bucurat de fotbal? De fotbalul care te face să ...

Silviu Lung

4 decembrie 1982. România juca la Florenţa cu campioana... » continuare

Ştefan Iovan

Atunci, în 1981, spectatorii s-au uitat lung la noul... » continuare

Adrian Bumbescu

Cînd zici Bumbescu te poţi păcăli şi să te... » continuare

Miodrag Belodedici

Memoria feminină. Faze, aşezări, cine a dat pasa, cine... » continuare

Nicolae Ungureanu

15 septembrie 1982. Craiova. Stadionul Central. 50.000 de... » continuare

Ionel Augustin

Augustin nu trebuie confundat cu sfîntul cu acelaşi... » continuare

Tudorel Stoica

O informaţie culeasă de pe net, deci nu foarte sigură.... » continuare

Aurică Beldeanu

Vulpea, da, Vulpea. Nici nu se putea o poreclă mai... » continuare

Sorin Cârţu

"Dacă ar fi să iau de la capăt, aş merge pe acelaşi... » continuare

Rodion Cămătaru

Fostul mare internaţional Rodion Cămătaru a povestit... » continuare

Costel Orac

O fază aparte undeva, în toamna lui 1981. La început,... » continuare

paykasa - denizli kiralik apart - istanbul vidanjor firmalari