Băiatul cu bucle blonde

alte fotografii:

Mihai Neşu şi-a început cariera la Steaua cu un cumplit accident: fractură de peroneu la piciorul drept. Avea doar 17 ani, iar cariera sa era în pericol

Un puşti firav, cu părul răvăşit. Aşa şi-a făcut apariţia Mihai Neşu în Ghencea la doar 17 ani. Cel care a insistat pentru aducerea puştiului la Steaua a fost Victor Piţurcă, antrenorul determinant pentru cariera viitoare a fundaşului stînga. Însă sosirea în Bucureşti, la un club de talia Stelei, nu a fost aşa cum visa băiatul cu bucle blonde. Contactul cu prima echipă a roş-albaştrilor a fost unul extrem de dur. La a treia şedinţă de pregătire alături de jucători ca Rădoi, Florentin Dumitru sau Marius Baciu, Neşu s- a accidentat grav. O intrare aproape criminală a lui Stelian Carabaş şi piciorul fragil al băiatului blond trosnea sub presiunea crampoanelor. Veridctul medicilor a căzut ca o ghilotină: fractură de peroneu!

Pentru un tînăr fotbalist care abia adulmeca mirosul fotbalului mare, lovitura a fost una năucitoare. Operat de urgenţă, Neşu a tras mai bine de şase luni pentru a reveni pe gazon. Nimic nu l-a speriat însă copilul venit de la Oradea. A debutat la Steaua în 2001 ca mijlocaş la închidere şi i-a încîntat pe suporterii stelişti cu intrările sale la sacrificiu. Mai tîrziu a trecut fundaş stînga. Nu de multe ori, Neşu a suferit chiar el din cauza intrărilor sale aproape inconştiente. Pentru puştiul cu bucle blonde sacrificiul nu a fost niciodată prea mare, el ieşind şifonat şi cu capul spart în urma contactelor cu adversarii.

Cel mai bun din Olanda
După şapte sezoane în Ghencea, Neşu ajune în Olanda, la Utrecht, iar în 2008 primeşte din partea specialiştior distincţia de cel mai bun fundaş stînga din Eredivisie. Aceeaşi determinare şi acelaşi spirit de sacrificiul l-au făcut pe "Bichon" să devină acum, la 27 de ani, unul dintre cei mai iubiţi jucători din echipă şi convocat constant la echipa naţională.

"Neşu a muncit enorm mereu pentru că el nu a fost genul de fotbalist talentat! Prin dăruire şi-a cîştigat respectul antrenorilor, al colegilor şi al adversarilor!"
Victor Piţurcă, fost selecţioner România.
 


Data naşterii: 19.02.1983
Debut în Liga I: 21.04.2002, Petrolul - Steaua 1-1
A jucat la: Steaua (2002-2008), Utrecht (2009-prezent)
Meciuri/goluri în Liga I: 86 / 1
Debut la echipa naţională: 12.11.2005, România - Coasta de Fildeş 1-2
Meciuri/goluri la echipa naţională: 8 / 0
Palmares:
- două titluri de campion al României cu Steaua ('04-'05 şi '05-'06)
- Supercupa României cu Steaua (2006)

Laszlo Sepsi e unul dintre "tricolorii" de viitor. El e...
» continuare

842 voturi

Nu sînt multe eurogoluri spectaculoase sau legendare...
» continuare

1446 voturi

Un puşti firav, cu părul răvăşit. Aşa şi-a făcut...
» continuare

282 voturi

La 16.09.2012 10:33:49, lwhpoYzz a spus:

Eu tin cu Steaua de cand ma stiu. Imi aduc aminte ca la 6 ani ma uitam la mericuile Stelei si tineam cu echipa asta, chiar daca restul familiei e dinamovista (de la bunic la tata si la frate).De ce mai tin cu ea? Nu stiu, probabil n-ar trebui, am incercat sa nu ma mai uit la meciuri, insa nu pot. Chit ca joaca mai rau ca niste desculti si au o conducere care s-ar descurca mai bine la mulsul vacilor, mereu o sa tin cu echipa asta, pentru ca am avut ocazia sa traiesc clipe de fericire din cauza ei.

La 22.04.2010 15:50:33, bai a spus:

bai ":))" fac pariu ca tu esti un spurcat de dinamovist...zi-mi tu un jucator care a plecat de la dinamo si este asa de respectat in strainatate si joaca asa de bine ca Nesu...nu prea sunt nu?? =>gura mica;)

La 10.04.2010 12:55:09, doar 203 voturi? a spus:

mihoita nesu, nici macar prietenii nu te-au votat, vai de pu.la ta esti varza

La 09.04.2010 13:20:04, Valentin a spus:

Mihaita tu fa in continuare ce sti mai bine ... daca toti jucatorii nationalei ar da dovada de aceasi determinare ca si tine nu ne-am mai uita doar la televizor la turneele finale. Felicitari si pentru treaba pe care o faci in Olanda.

La 07.04.2010 23:31:58, :)) a spus:

mihaita cere-te afara!!!o sa ai atatea voturi cat goian sau maftei oare cum se face ca de cate ori a debutat o petarda de stelist la nationala , romania a luat bataie???

VORBA TA:

capcha

Cîţi dintre noi am aplaudat o legendă? Şi cînd a fost ultima oară cînd ne-am bucurat de fotbal? De fotbalul care te face să ...

Silviu Lung

4 decembrie 1982. România juca la Florenţa cu campioana... » continuare

Ştefan Iovan

Atunci, în 1981, spectatorii s-au uitat lung la noul... » continuare

Adrian Bumbescu

Cînd zici Bumbescu te poţi păcăli şi să te... » continuare

Miodrag Belodedici

Memoria feminină. Faze, aşezări, cine a dat pasa, cine... » continuare

Nicolae Ungureanu

15 septembrie 1982. Craiova. Stadionul Central. 50.000 de... » continuare

Ionel Augustin

Augustin nu trebuie confundat cu sfîntul cu acelaşi... » continuare

Tudorel Stoica

O informaţie culeasă de pe net, deci nu foarte sigură.... » continuare

Aurică Beldeanu

Vulpea, da, Vulpea. Nici nu se putea o poreclă mai... » continuare

Sorin Cârţu

"Dacă ar fi să iau de la capăt, aş merge pe acelaşi... » continuare

Rodion Cămătaru

Fostul mare internaţional Rodion Cămătaru a povestit... » continuare

Costel Orac

O fază aparte undeva, în toamna lui 1981. La început,... » continuare

paykasa - denizli kiralik apart - istanbul vidanjor firmalari