"Călăul" marilor echipe

Orac, inaintea semifinalei retur cu Liverpool, din Cupa Campionilor (1984), cand avea sa si marcheze

Orac, inaintea semifinalei retur cu Liverpool, din Cupa Campionilor (1984), cand avea sa si marcheze

alte fotografii:

 • Pasiune
 • Dedicare
 • Fair-play
 • Data nasterii
 • 22.01.1959
 • Meciuri / goluri
  in Liga 1
 • 308 / 54
 • Meciuri / goluri
  echipa nationala
 • 3 / 1

O fază aparte undeva, în toamna lui 1981. La început, o lovitură liberă de la marginea careului. Microbiştii români cască ochii. Lîngă minge, Cornel Ţălnar şi Costel Orac. Dacă e vorba de Orac şi Ţălnar, e vorba de Dinamo. Dacă e Dinamo, e Ştefan cel Mare. Ţălnar se duce spre minge. Cum, nu bate Orac? Doar el e Specialistul! "Ţînţarul" e gata să lovească balonul. Dar ce-i asta? Nu loveşte, ci apucă mingea cu ambele călcîie şi o aruncă în sus, cîteva va zeci de centimetri... O scamatorie nemaivăzută. Meciul e Dinamo - Inter Milano, turul II al Cupei UEFA. 4 noiembrie 1981.

Costel Orac, eroul acestor rînduri, dă timpul înapoi: "Am rămas surprins o fracţiune de secundă. Eu am venit de la Galaţi la Dinamo în vara aceea, în 1981. Mai înainte, Dinamo efectuase un cantonament în Spania, iar jucătorii văzuseră schema respectivă la o echipă poloneză, care era şi ea în pregătire. Sper să nu greşesc, s-ar putea să fie Widzew Lodz. Parcă. E, <Ţînţarul> mi-a săltat mingea apucînd-o cu călcîiele, dar el uitase că eu habar n-aveam de o astfel de execuţie. Dar n-am mai stat pe gînduri, am tras în plin, Bordon, portarul italienilor, abia a respins, balonul s-a dus în bară şi de acolo în corner. Cornerul a fost ultima fază a celor 90 de minute. Urmau prelungirile". Era 1-1, exact acelaşi scor înregistrat la Milano, în tur. "Acolo marcase Custov golul nostru. Ce meci! Eu, abia venit de la Galaţi, jucam pe celebrul <San Siro>, în faţa a 80.000 de spectatori, contra lui Inter!", îşi aminteşte Orac. Cele două reprize de prelungiri au fost nebune. Inter a preluat conducerea, apoi a egalat Augustin, dar italienii erau calificaţi şi la 2-2. În minutul 107, Orac a marcat marele gol al victoriei şi al calificării. Cîte echipe româneşti ar fi în stare să întoarcă, în doar cîteva minute, soarta unei duble manşe cu Internazionale Milano?

Costel Orac a fost omul marilor goluri. Doi ani mai tîrziu, tot cu 80.000 de spectatori în tribună, de data asta pe "23 August", Dinamo întîlnea pe SV Hamburg în Cupa Campionilor Europeni. Cine era Hamburg? Da, exact deţinătoarea trofeului! Era deja 2-0 pentru dinamovişti, aproape de necrezut. Manfred Kaltz, celebrul fundaş vest-german, a trimis neglijent o minge spre propriul portar. Îţi trebuie o doză de nebunie să crezi că marele Kaltz ar putea greşi. Dar Orac nu cedează. Fuge după minge, Stein, goal-keeperul nemţilor, e fixat, iar mingea scutură plasa aproape de vinclu. 3-0 pentru Dinamo! În semifinala cu Liverpool, Orac a mai înscris o dată. Din lovitură liberă, secialitatea sa.

"Exersam de două ori pe săptămînă loviturile libere. Zeci, sute la fiecare şedinţă. Ori cu Ţeţe Moraru, ori cu vreuna dintre rezerve. Aşteptam să plece ceilalţi jucători, să am linişte, şi exersam. Aveam un zid din fier cu nişte siluete din cauciuc fixate pe suporţi, ceva empiric, nu cum sînt acum, pe care mă opinteam să-l car... Şi tot dădeam la poartă. Cu Liverpool am egalat la unu, dar mai avusesem alte două lovituri, una care n-a nimerit poarta, alta scoasă de Grobbelaar. De fapt, cam ăsta era procentajul meu. La 3-4 lovituri, transformam una. A plouat enervant atunci, la returul cu Liverpool, exact ce le convenea englezilor", rememorează astăzi Costel Orac, omul golurilor celebre.


Debut în Liga I: 22.08.1976, FCM Galaţi - Jiul Petroşani 0-1
A jucat la: FCM Galaţi (1971-1981), Dinamo (1981-1989, 1991), Victoria (1989-1990), Etoile Carouge (1990), Unirea Focşani (1991-1992)
Debut la echipa naţională: 29.07.1984, România - China 4-2
Palmares:
- 3 titluri de campion al României ('81-'82, '82-'83, '83-'84)
- 3 Cupe ale României ('81-'82, '83-'84, '85-'86)

Cînd spui Cristi Tănase, cel mai probabil îţi vin în...
» continuare

796 voturi

Cariera lui Bănel Nicoliţă se leagă în cea mai mare...
» continuare

1884 voturi

Face 26 de ani în luna mai, dar este de ani buni una dintre...
» continuare

1717 voturi

La 21.02.2018 16:18:09, anonim a spus:

bun ca jucator dar bun si ca antrenor! oricum fcm galati avea o echipa deosebita atunci avand in vedere ca era echipa principala a galatiului atunci otelul galati era locul doi dat fiind pe primul loc fcm galati asta un timp ca dupa aia otelul galati a devenit echipa principala a galatiului si fcm galati a retrogradat si-a schimbat denumirea in csu galati ulterior devenind dunarea csu galati dupa revolutie dupa aceea gloria cfr galati si apoi o singura o data a purtat denumirea de constant galati apoi dunarea galati s-a numit pana la desfiintare!

La 13.07.2015 17:07:14, tachi a spus:

Tachi , mai tii minte cum te strigam cand eram colegi de clasa la Galati ?

La 16.09.2012 14:19:31, qItMpAAQZTZwk a spus:

A moving piece, brohgut to life by your obvious respect and deep appreciation of the manOne minor point, plese give Plato his due though he introduced the immutable forms he also, via the dialectic introduced Zeno and the eleatics, which go to the very heart of what boundries exist, if any, Plato critiqued Parmenides and his constant flux but It remains evidentially underdetermined as to whether Plato held/popogated these views, and thus be posited as the historical demiurge in your fashion.

La 24.04.2010 15:31:23, Alexandru a spus:

stelistii n-au asemenea simboluri.

La 24.04.2010 15:22:35, Alex a spus:

bun si frumos jucator..

La 23.04.2010 11:10:02, mihai a spus:

Ploia meciului cu Liverpool, am simtit-o pana in oase. Cumparasem bilet cu 150 lei, in ziua meciului, si am intrat cu grupul de amici si colegi de facultate (vreo 20), pe la ora 12,30 la tribuna a 2-a. meciul a inceput la 18,30. Printre momentele pe care mi le amintesc sunt: ploaia, GOLUL LUI ORAC si gafa lui Nicolae, dar si publicul fantastic! Pacat ca au disparut meciurile si jucatorii care joaca numai din placere.

La 22.04.2010 22:44:13, tudoew a spus:

si comparatiile astea... orac a jucat semifinala cupei uefa, probabil echivalent al castigarii europa league azi. drum lung pina la performanta stelei.

La 21.04.2010 12:51:14, rokeru a spus:

e normal sa comentati asa. La fel de frumos ca despre Orac vom vorbi si despre Cristea si Nicolita peste 20 de ani. O sa vedeti. Chiar si despre Tanase, pe care azi il ponegreste Gigi vom avea cuvinte de lauda. Toti trei sunt super-fotbalisti. Atat doar ca mai au si momente proaste. Ce, Orac nu a avut? Dar astea se uita. Vor ramane doar lucrirle bune.

La 21.04.2010 00:43:03, ploiesteanu a spus:

Nu am agreat niciodata cluburile bucurestene militare,insa asta nu ma opreste sa recunosc faptul ca aveau foarte multi fotbalisti de clasa.A-l compara pe Orac cu Niculescu e o gluma proasta.Orac era mult,mult mai bun.Fotbalistii de acum de la cele doua echipe,si-ar fi gasit loc doar la echipe din zona retrogradarii,dar si acolo destul de greu.

La 20.04.2010 18:19:39, @cioco a spus:

ce vrei sa spui? ca Steaua nu putea sa i bata pe cei de la Bihor doar cu ajutoare?!!! Si Dinamo echipa cui era?

La 20.04.2010 17:23:05, cioco a spus:

DACA ESTE SA BARFIM ATUNCI HAI SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME . CRAIOVA NU AR FI AJUNS NICIODATA MARE DACA NU-L AVEA IN SPATE PE STEFAN ANDREI. NU? CARE NU STITI INFORMATI-VA. SAU STEAUA...PAI OAMENI BUNI STEAUA ERA ECHIPA DE SUFLET A LUI CEASCA CINE SE PUNEA CU EI ?MAI TARZIU A PRELUAT-O FISU VALENTIN. CARE VALENTIN LA UN MECI CU BIHORUL DACA NU MA INSEL A LUNGIT MECIUL PANA PRIN MINUTUL 100 DOAR SA DEA STEAUA GOL. SE PLICTISESE TOATA LUMEA CHIAR SI ARBITRUL, DAR DACA ERA ORDIN CE SA FACI? IAR DINAMO ERA OPONENTA LUI STEAUA IN TOATE PT CA ASA ERA ATUNCI. SI TOTUSI ERAU ECHIPE ADEVARATE SI SE BATEAU DE LA EGAL LA EGAL CU GRANZII EUROPEI. OARE DE CE? VA SPUN EU,FOTBALISTII DE ATUNCI ERAU FOTBALISTI ADEVARATI DE LE RAMANEAU PLAMANII PE TEREN, ASTIA DE ACUM, CU MICI EXCEPTII, SUNT DOR PRACTICANTI AI JOCULUI SPORTIV NUMIT FOTBAL SUNTETI DE ACORD?

La 20.04.2010 17:05:55, cioco a spus:

A FOST ODATA DE DEMULT....DAR PE VREMEA ACEEA NU EXISTAU FRATII FECALE NU EXIXSTA BORCEA, CIOBANUL LA STEAUA ,SAU MITITELU LA CRAIOVA.SI NICI COPOS LA RAPID SAU UN IANCU!!!!!!LA POLI TM. ASA ERA ATUNCI UN FOTBAL MAI CURAT.

La 20.04.2010 16:02:28, Sa nu uitam !!!! a spus:

Adversarii ciinilor rosii erau amenintati cu puscaria Ministrul de interne din anii 80, Tudor Postelnicu, era dispus sa ajute prin orice mijloace Dinamo pentru a reusi detronarea stelistilor. In consecinta, echipa a beneficiat, in acei ani, de sprijinul militiei si Securitatii. Lupta intre Steaua si Dinamo a atins, in scurt timp, paroxismul. Adversarii erau obligati sa se predea fara lupta. Asupra cluburilor se exercitau presiuni fantastice. Cu mult inainte ca Dinamo sa ajunga intr-un oras, incepeau sa sune telefoanele de amenintare. Jucatorii, antrenorii, conducatorii de club, prim-secretarii de partid si celelalte oficialitati locale erau avertizati ca un eventual accident va atrage destituiri pe linie politica si anchete din partea militiei. Dinamovistii au desfiintat Gheata de Aur Trofeele interne fiind un obiectiv imposibil de realizat, dinamovistii au fost nevoiti sa se multumeasca doar cu tinte internationale. In paralel cu rezultatele notabile din Cupa Cupelor, ros-albii au apelat la o inselaciune pentru a cistiga Gheata de Aur. Prestigioasa distinctie, acordata anual de France Football celui mai prolific marcator din campionatele europene, a fost cistigata de Camataru si Mateut in urma unor falsuri de pomina. Adversarii din campionat erau obligati nu numai sa se lase invinsi, dar sa se dea si la o parte din calea atacantilor dinamovisti alesi pentru a iesi golgeteri. Povestea era de notorietate, iar galeriile rivale se intreceau in refrene batjocoritoare. Au facut epoca versurile din 1987 ale rapidistilor: - Camataru Rodion nu e gheata, ci soson si - Camataru, hai pe noi, sa ne dai si golul doi!. Camataru a inscris 44 de goluri in editia 86-87, iar Mateut a recidivat cu 43 de goluri in editia 88-89, stirnind nenumarate ironii in tara si revolta in strainatate, unde revista franceza a decis sa desfiinteze Gheata de Aur.

La 20.04.2010 15:44:20, fan craiova a spus:

n-am avut la suflet niciodata clubul Dinamo, dar echipa aia din anii 80 pe care am prins -o eu ca si copil nu ai cum sa nu o respecti.Aia erau FOTBALISTI, pe care ii urai doar pentru faptul ca nu joaca pentru echipa ta preferata. Da, fotbalisti, nu dastia de acum. Au jucat pentru glorie nu pentru bani. Mult respect pentru ei. Pentru cei de acum ? doar meciul de la Liberec mi-a adus aminte de spiritul de altadata

La 20.04.2010 13:55:00, daniel a spus:

Ce echipa elimina dinamo si cati spectatori veneau steaua avea 15000 jumate soldati iar dinamo 80000 si scotea interul si in ce mod.Bravo sunt mandru ca sunt dinamovist

La 20.04.2010 13:32:21, n00dles a spus:

Voi comparati trompetele zilelor noastre cu oamenii-orchestra de odinioara. Orac, Talnar, Augustin, Tete, Laca, Balint, Majearu, Boloni, Stoica, Camataru... se infioara pielea pe mine. Mi-amintesc celebrele cuplaje bucurestene, cand stateam amestecati stelisti, dinamovisti si rapidisti. Si nu mai era "ultraserie" si nu se suferea ca acum de... "smecherie".

La 20.04.2010 04:12:53, N a spus:

talnar , augustin , orac cel mai ******** atac lacatus si cu majaru scarlatina si pojaru'

La 14.04.2010 12:24:33, D0L a spus:

Laurentiu, daca Niculescu e un tradator inseamna ca Dinamo insasi e o tradatoare. Nu uita cate a facut si Claudiu pentru noi ;)

La 14.04.2010 09:10:00, nicu a spus:

cu Orac in teren dinamo era o forta , cu Orac la minge era SUT- si GOOOOOOOOOL !

La 06.04.2010 22:40:36, vali a spus:

nu-i mai puneti fata in fata pe jucatorii de legenda cu panaramele de azi, ca e groaznic....

La 03.04.2010 00:23:26, laurentiu a spus:

dane...frate...nu comparara pe claudiu niculescu cu orac...sau cu balaci...nici macar nu le pune numele unul langa altul...fara suparare...niculescu e doar un tradator...atat...respect...

La 29.03.2010 14:33:34, gigel a spus:

Balaci, Ilie Balaci, atat.

La 29.03.2010 13:44:39, andrei a spus:

ce, ti se pare ca se ridica niculescu la nivelul lui orac? Probabil ca esti f tanar si nu l-ai vazut jucand pe costelinio. Juca la mare arta. Uita-te si tu pe dvd-urile ale ale gazetei, chiar poti vedea fotbal acolo. Bine, cu o viteza mai putin, recunosc...

La 27.03.2010 20:22:13, dan a spus:

Bun jucator Orac. Avem unul si azi Claudiu Niculescu.

VORBA TA:

capcha

Cîţi dintre noi am aplaudat o legendă? Şi cînd a fost ultima oară cînd ne-am bucurat de fotbal? De fotbalul care te face să ...

Silviu Lung

4 decembrie 1982. România juca la Florenţa cu campioana... » continuare

Ştefan Iovan

Atunci, în 1981, spectatorii s-au uitat lung la noul... » continuare

Adrian Bumbescu

Cînd zici Bumbescu te poţi păcăli şi să te... » continuare

Miodrag Belodedici

Memoria feminină. Faze, aşezări, cine a dat pasa, cine... » continuare

Nicolae Ungureanu

15 septembrie 1982. Craiova. Stadionul Central. 50.000 de... » continuare

Ionel Augustin

Augustin nu trebuie confundat cu sfîntul cu acelaşi... » continuare

Tudorel Stoica

O informaţie culeasă de pe net, deci nu foarte sigură.... » continuare

Aurică Beldeanu

Vulpea, da, Vulpea. Nici nu se putea o poreclă mai... » continuare

Sorin Cârţu

"Dacă ar fi să iau de la capăt, aş merge pe acelaşi... » continuare

Rodion Cămătaru

Fostul mare internaţional Rodion Cămătaru a povestit... » continuare

Costel Orac

O fază aparte undeva, în toamna lui 1981. La început,... » continuare

paykasa - denizli kiralik apart - istanbul vidanjor firmalari